1388

1388, een belangrijk jaar in de geschiedenis van Hoensbroek.
Dit was het jaar dat Broich (hetgeen moeras betekend) werd afgescheiden van Heerlen.
Broich werd geschonken aan ridder Herman Hoen, wiens familie vanaf dat moment Hoen van den Broeck en later Van Hoensbroeck zou heten.
Herman Hoen kreeg de Heerlijkheid Hoensbroek geschonken van Johanna van Brabant door zijn bijdrage aan de strijd tegen Gulik in Gelre. Ridder Herman II van Hoensbroeck werd de eerste heer van Hoensbroek. Ridder Herman II van Hoensbroeck verbouwde eerder al rond1360 de motte-burcht dat wij nu kasteel Hoensbroek noemen.
De komende 6 eeuwen was kasteel Hoensbroek het stamslot van de ridders Hoen van den Broeck. De hoofdtak van de familie sterft rond 1600 uit. De eerste zijtak ontstond in Oostham te België. Later werd in 1675 door de Spaanse koning het hoofd van de familie verheven tot markgraaf om zijn vele verdiensten De huidige hoofdtak leeft nog voort in de Marquisen und Grafen von und zu Hoensbroech, van wie kasteel Haag bij Geldern het stamslot is op dit moment. De familie exploiteert op dit moment een wijngaard met als logo het wapen van Hoensbroek.

ja

De titel markgraaf (markies) mag alleen gedragen worden door Rudiger Reichsgraf und Marquis von und zu Hoensbroech, die een wijngoed houdt in de Kraichgau.

             aleeuw1                                          aleeuw2

Oud gemeentewapen van Hoensbroek       Gemeentewapen van Heerlen
Tegenwoordig zijn we weer terug bij af en valt Hoensbroek onder gemeente Heerlen, maar bij de Heerlijkheid Hoensbroek kunt u nu wel terecht voor een hapje en een drankje.

U kunt ons bezoeken van woensdag t/m zaterdag van 10.00 uur en de keuken sluit op zijn vroegs pas om 21.00 uur.
Op zondag openen wij onze deur om 12.00 uur.

Neem rustig een kijkje op onze website en vergeet niet om even langs onze drank en spijs kaarten te gaan, U vindt voor elk moment van de dag wel iets lekkers.

Tot snel bij DE HEERLIJKHEID HOENSBROEK